diumenge, 22 de novembre de 2009

Moció de l'Ajuntament de Monistrol a favor de la consulta popular.


L'Ajuntament de Monistrol va aprovar el passat 1 d'Octubre una moció presentada conjuntament per ERC i CiU a favor de la Consulta Popular per la Independència de Catalunya, amb els vots a favor de ERC(4) i CiU(4) i els vots en contra del PSC-PSOE (3).

MOCIÓ DE SUPORT A LES CONSULTES POPULARS MUNICIPALS.
QUE FORMULEN ELS GRUPS POLÍTICS MUNICIPALS ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA i CONVERGÈNCIA I UNIÓ.
MONISTROL DE MONTSERRAT.


El passat dia 13 de setembre els ciutadans d'Arenys de Munt (Maresme) van poder participar en una consulta popular per la independència, fet que es produïa per primera vegada en un municipi dels Països Catalans.

Aquesta consulta, fet habitual en alguns estats però no a l’espanyol, es va convertir en una cursa d’obstacles imposats per l'Estat espanyol, a través de les seves institucions, d’una banda prohibint la col·laboració del govern municipal amb l’entitat convocant, i d’altra banda amb l’autorització d’una manifestació falangista.

Malgrat tot això, la consulta es va celebrar en un clima festiu i sense cap tipus d’incidència, demostrant així el grau de maduresa de la societat catalana i fent bons els postulats que alguns defensem que la ciutadania de Catalunya té assumit el dret a decidir i que el seu exercici no ha de comportar cap tipus de conflictivitat social, malgrat el que pregonen els partits de caire estatal.

Vista doncs que aquesta experiència ha estat reeixida bàsicament per dos factors molt importants, primer, la implicació de les entitats cíviques i socials i segon, la complicitat i la unitat de la majoria de les forces polítiques presents al consistori arenyenc, pensem que cal continuar aquest procés de consultes populars en altres municipis catalans.

Malgrat que els governs locals no podem convocar consultes populars sobre matèries que sobrepassin l’àmbit de les competències municipals, és evident que no podem restar sense actuar davant de temes que són d’interès general per a la població, igualment com hem fet els ajuntaments durant molts anys en moltes matèries que no eren de competència municipal.

Entenem també que mentre el Parlament està tramitant la Llei de consultes populars per via del referèndum el mecanisme de les consultes populars convocades per entitats cíviques i socials amb el suport dels ajuntaments és el camí a seguir.

Atès tot l’exposa’t anteriorment, es proposa al ple de l'Ajuntament de Monistrol de Montserrat, els següents acords:

ACORDS

Primer.- Mostrar el suport de l’Ajuntament de Monistrol de Montserrat i felicitar a la gent i als representants municipals d'Arenys de Munt per la demostració de civisme i democràcia participativa que han dut a terme, convertint una consulta popular en una festa i demostrant que exercir el dret a decidir és possible.

Segon.- Donar suport, quan es donin les condicions necessàries i hi hagi suficient consens social i polític dels partits amb representació a l’ajuntament, a les iniciatives que sorgeixin des de les entitats cíviques locals per a la celebració de consultes populars per la independència.

Tercer.- Manifestar el rebuig de l’Ajuntament de Monistrol de Montserrat a l’intervencionisme de l’advocat de l’estat en la Consulta popular d’Arenys de Munt.

Quart.- Fer arribar aquest acord al president del Parlament de Catalunya, al de les Illes Balears i del País Valencià, a l’ajuntament d'Arenys de Munt, als portaveus dels diferents grups amb representació a la cambra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada